Władysław Szczygieł był w początkach XX wieku kuchmistrzem rodu Zamoyskich w pałacu w Kozłówce, swój kunszt kucharski doskonalił we Francji, miał prowadzić restauracje w Rzeszowie. Żył w latach 1893-1977. Szukamy bardziej szczegółowych informacji na temat tej zapomnianej osoby.
Garść informacji o Szczygle znajdujemy w opracowanej przez Karolinę Wilkowicz notce na stronie Muzeum Zamoyskich w Kozłówce:
- (...) urodzony prawdopodobnie w pobliskich Siedliskach, rozpoczął służbę u Konstantego Zamoyskiego około 1907 r. w kuchni pałacowej. Z takim nazwiskiem zapewne gotował śpiewająco i zwrócił uwagę domowników smakiem przyrządzanych potraw. Dla uzyskania wyższych kwalifikacji i rozwijania zdolności kulinarnych został później wysłany do Francji, gdzie przebywał przynajmniej od początku 1923 r. do 31 marca 1926 r. Według relacji rodziny pracował w tym czasie jako kucharz na Wystawie Sztuki Dekoracyjnej w Paryżu w 1925 r. Po powrocie do kraju związał się zawodowo m. in. z warszawską rezydencją przy ulicy Foksal, należącą już wówczas (po śmierci Konstantego w styczniu 1923 r.) do Adama Zamoyskiego, II ordynata kozłowieckiego. W 1935 r. dołączył do żony mieszkającej z trzema synami w Rzeszowie i przejął kasyno oficerskie w sztabie pułku piechoty, istniejące do 1939 r. W tym mieście po wyzwoleniu był współwłaścicielem restauracji, którą następnie samodzielnie prowadził.
I to w zasadzie wszystko co można znaleźć na temat Władysława Szczygła. Może nasi Czytelnicy pomogą w opracowaniu szerzej biografii kuchmiastrza?
(s)
Napisz komentarz
Komentarze