To właśnie od niego mogą dowiedzieć się, że w ich przypadku zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG). Na czym ona polega? Jakie produkty spożywcze można spożywać? Oto kilka wskazówek, jakie warto wziąć do serca.
Dieta IG
Produkty spożywcze, jakie posiadają wysoki poziom indeksu glikemicznego, po spożyciu, powodują gwałtowny wyrzut cukru w organizmie. Może nie każdy odczuwa z tego powodu nieprzyjemne dolegliwości, ale jest wiele takich osób. Właśnie tych, jakie na co dzień mają problem z podwyższoną ilością cukru, czy też insulinoodpornością. Jak wiadomo - cukrzyca może objawiać się w różnych formach. Najcięższa to ta, która związana jest z wykonywaniem zastrzyków z insuliną. To właśnie takie osoby powinny starannie uważać na to, co spożywają. Tak, aby móc cieszyć się długim i spokojnym zdrowiem. Cukrzycy oraz pozostała część pacjentów mogą przez długi czas nie odczuwać żadnych przykrych dolegliwości - o ile będą dbać o systematyczne przyjmowanie leków, jak również o to, co będą spożywać.
Niski IG
Osoby, jakie są na diecie o niskim indeksie glikemicznym, powinny spożywać produkty spożywcze, których IG nie przekracza 55 jednostek. Należy bowiem dodać, że w sklepach można otrzymać także produkty o średnim IG (55a 70 jednostek) i wysokim IG (powyżej 70 jednostek). Różnice na pierwszy rzut oka nie są duże, ale nigdy nie można próbować przekraczać zalecanych jednostek, jeżeli ktoś ma do czynienia z ciężkim objawem cukrzycy lub insulinoodpornością. Osoby, jakie muszą znajdować się na diecie z niskim IG powinny spożywać takie produkty, które można zaliczyć do poszczególnych grup:
-
warzywa - oprócz ziemniaków i dyń,
-
część owoców,
-
razowe pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, płatki zbożowe - wszystkie nieoczyszczone produkty zbożowe.
Jadłospis dla niskiego IG
Warto nieco rozwinąć ten wątek, ponieważ widząc trzy poprzednie przykłady wiele osób może być przerażonym tym, że ich dieta będzie tak uboga. Tak nie będzie. Otóż, każdego dnia powinno zadbać się o to, aby na talerzu znajdowały się warzywa, a także produkty bogate w białko, np. chude mięso, nasiona roślin strączkowych, ryby, chudy nabiał. Niskie IG pozwala na spożywanie zdrowych olejów roślinnych, awokado, nasiona i orzechy.
Należy unikać tych produktów, jakie zalicza się do kategorii średnie IG i wysokie IG. Mowa tutaj m.in. o takich produktach, jak biały ryż, arbuz, cukier, białe pieczywo, ziemniaki, piwo, płatki kukurydziane, miód, melony, banany, kasza, kukurydza. Ciężko będzie przerzucić się na dietę o niskim IG, ale warto zrobić to dla własnego zdrowia. Może i od czasu do czasu będzie można pozwolić sobie na pewne odstępstwa od normy, ale muszą to być naprawdę rzadkie chwile. W szczególności, jeżeli ktoś nie ma ochoty na wizyty w szpitalu z powodu skoków cukru o organizmie.