Wysokiej jakości wołowina
Po pierwsze, mięso. To ono ma najważniejsze znaczenie w kwestii odróżnienia burgera zdrowego od niezdrowego. Dobrej jakości burger powinien zawierać kawał świeżej wołowiny bez żadnych sztucznych dodatków. Wbrew pozorom wcale nie jest trudno to rozróżnić. Świeża wołowina jest soczysta, umiarkowanie tłusta, o unikalnym smaku, który nie potrzebuje niczego oprócz soli i pieprzu. Jeśli czujesz w burgerze mnóstwo różnych ziół, prawdopodobnie ktoś próbował nimi ukryć smak niskiej jakości mięsa.
Jeśli przygotujesz burgery samodzielnie, zapomnij o gotowych produktach – mrożonych lub tych z paczki. Kup świeżą wołowinę, np. antrykot, rostbef lub łopatkę, zmiel lub poproś o zmielenie w sklepie. Samodzielnie uformuj kotlety, posól i popieprz je tuż przed obróbką cieplną. Wtedy masz pewność, że jesz zdrowe mięso! Z powodzeniem rozpoznasz też, który burger Poznań jedzony w lokalu jest wysokiej jakości.
Naturalna bułka
Niektórzy mówią, że bułki pszenne są złem samym w sobie. Jeśli jednak nie jesteś uczulony na gluten (a większość ludzi jednak nie jest), co może być złego w tym pachnącym wypieku? Wiele lokali serwujących burgery przyrządza je samodzielnie lub zamawia świeże w lokalnych piekarniach.
Unikaj jednak gotowych, paczkowanych produktów. Zanim je kupisz, przeczytaj skład. Oczywiście mogą zdarzyć się wersje zdrowe, jednak zawartość wielu polepszaczy w składzie raczej nie będzie świadczyła o jakości.
Warzywa z lokalnych upraw
Trudno odmówić warzywom właściwości prozdrowotnych. Papryka, sałata, cebula, pomidor – wszystkie one zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Czy jednak wiesz, z jakich upraw pochodzą? W lokalach takich jak Pasibus składniki pochodzą ze zrównoważonych źródeł, dzięki czemu są nie tylko zdrowe, ale też smaczne i sycące.
Sos z oryginalnej receptury
Niezbędny w burgerze sos może być zdrowy, a może być też pełnym niezdrowego tłuszczu tworem nafaszerowanym chemią. Najzdrowsze sosy to te przygotowywane samodzielnie z oryginalnych składników. Najlepiej sprawdzają się receptury na bazie ziół. W wielu profesjonalnych restauracjach burgermasterzy przyrządzają je samodzielnie. Możesz je od razu rozpoznać po wyjątkowym smaku! Jeśli jednak widzisz butle z gotowym sosem, raczej nie spodziewaj się rewelacji.
Cena ma znaczenie
Nie kupisz ani nie zrobisz tanio zdrowego burgera. Za jakość trzeba zapłacić. Oczywiście nie oznacza to, że są to dania poza zasięgiem przeciętnego portfela. Nie warto jednak oszczędzać na jedzeniu – świeże posiłki z wysokiej jakości składników to zdrowie, którego nie da się przecenić!